Helse

Slik kan vi forebygge mobbing og trakassering på campus

Av Cecilie Grut 30. mai 2024

Det er superviktig at DU tar ansvar for å forebygge og stoppe mobbing og trakassering på campus. Få gode tips til hva du kan si og gjøre fra Cecilie, koordinator i SSN Helse.

Det store målet: Plass til alle

Å forebygge mobbing og trakassering er en viktig oppgave overalt i samfunnet. Jo flere vi er som jobber sammen om å stå opp for andre, tørre å si meningen vår noen går for langt eller jobber med oss selv for å kvitte oss med fordommer, jo bedre er det for det store målet om økt mangfold og inkludering.

Husk at vi i SSN Helse er her for deg om du trenger noen å snakke med.

Hvis du opplever at noen uttrykker dårlige holdninger og diskriminerende eller rasistiske kommentarer, vet vi at det kan det være utfordrende å håndtere situasjonen.

Her er noen forslag til hva du kan gjøre i vanskelige situasjoner:

  1. Konfronter dem: Hvis du føler deg komfortabel med det, kan du prøve å konfrontere dem ved å si noe som: Jeg synes ikke det er greit å si slike ting. Det er viktig å respektere alle mennesker uavhengig av deres bakgrunn.

  2. Tilby perspektiv: Prøv å forklare at slike holdninger kan være skadelige fordi de kan bidra til å opprettholde diskriminering, fordommer og ulike former for urettferdighet.

  3. Sett grenser: Hvis personen ikke endrer holdningene sine, kan du tydelig si at du ikke ønsker å være en del av samtalen når den er preget av rasisme eller diskriminering.

All welcome
Hender på trestamme

La oss lage et campusmiljø hvor det er plass til alle!

Vi oppfordrer dere til å snakke sammen om viktigheten av å være oppmerksom på trakassering og rasisme, og hvordan det kan påvirke en persons trygghet og om viktigheten av å ha en tydelig nulltoleranse for trakassering og rasisme.

Og til deg som kanskje kjenner at du er interessert i å overvinne dine egne fordommer. Så flott! Vi vil gjerne hjelpe deg litt i riktig retning.

Slik kan du overvinne dine egne fordommer:

  1. Vær åpen og ærlig med deg selv: Vær villig til å erkjenne at du kan ha fordommer, og vær klar over hvilke fordommer du har.

  2. Utvid din kunnskap: Lær om ulike kulturer, tradisjoner og perspektiver. Les bøker, se filmer og dokumentarer som utforsker mangfoldet i verden.

  3. Møt mennesker fra ulike bakgrunner: Ta initiativ til å møte mennesker som er forskjellige fra deg. Delta i arrangementer, organisasjoner eller aktiviteter som fremmer mangfold og inkludering.

  4. Lytt og still spørsmål: Vær nysgjerrig og åpen for å lære av andres erfaringer. Still spørsmål for å forstå deres perspektiver bedre.

  5. Reflekter over dine egne holdninger: Utforsk hvorfor du har visse fordommer og reflekter over hvordan de påvirker dine tanker og handlinger.

  6. Utfordre dine egne fordommer: Vær villig til å utfordre dine egne fordommer ved å stille spørsmål, være åpen for nye perspektiver og endre holdninger når du får ny innsikt.

  7. Vær bevisst på språkbruk og stereotyper: Vær oppmerksom på hvordan du snakker om andre mennesker og unngå å bruke stereotype uttrykk eller generaliseringer.

Husk at det å overvinne fordommer er en kontinuerlig prosess. Det tar tid og innsats, men det er absolutt verdt det for å skape et mer inkluderende og rettferdig samfunn. 🌈🫶

Si fra

Si fra er en tjeneste som er laget for å forbedre sikkerheten på campus.

Eksempler på forhold du skal si fra om:

  • skader på person eller materiell

  • mobbing, seksuell trakassering, truende situasjoner og kriminelle forhold som vold, tyveri, ran etc

  • datasvindel og sensitiv informasjon på avveie

  • svikt eller mangler i sikkerhetsrutiner eller tekniske sikkerhetstiltak

  • brudd på lover, forskrifter og interne rutiner

Bekymringer og observasjoner vi gjør, kan også være grunn til å si fra.

Her kan du melde fra om uønskede hendelser til USN.

Gå til sikresiden.no

Ansatte/Service/Porsgrunn-0203_ye7vbl

Cecilie Grut

Rådgiver studentrelasjoner

Cecilie er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs avdeling for Helsefremming og forebygging. Cecilie er også student ved siden av jobb og tar en videreutdanning innen Folkehelse og livsmestring.

Etter snart 10 år i SSN er hun godt kjent med alle SSNs gode tilbud til studentene og kan hjelpe deg med spørsmål om alt fra helserefusjon, trivsel i studentboligene til stort og smått som rører seg for at du som student skal trives på campus.